3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü Etkinliği Gerçekleşti

3 Ekim Dünya Yürüyüş günü etkinlikleri kapsamında Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü Sağlığın Geliştirilmesi Birimi koordinesinde Kamu Hastaneleri Başkan Yardımcımız Serdar DURU, İlgili Birim Sorumlusu Uzman Sami KELEŞ, Şube Müdürü Harun KOÇ, kurum personelimiz, Cacabey İlköğretim okulu öğretmen ve öğrencileri ve vatandaşlarımızın katılımıyla kurumumuz binası önünden Kırşehir Kent parkta yer alan standımıza #HerGün10BinAdım sloganıyla yürüyüş etkinliği düzenlendi.

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından obezitenin azaltılması çalışmaları kapsamında; toplumda sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirmek, fiziksel aktivite düzeyini artırmak ve sağlıklı yaşam kültürünün yerleşmesini sağlamak amacıyla yapılan rutin çalışmalar dışında özel gün ve haftalarda farklı etkinliklerin düzenlenmesi konuya olan farkındalık düzeyinin artmasını sağlamaktadır.

Bu kapsamda Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü olarak düzenlemiş olduğumuz Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü’nün ardından Kırşehir Kentpark’ta bulunan standımızda halkımızı bilgilendirmek amacıyla broşürler dağıtılarak yürüyüş sonunda katılımcılara su, elma, diş macunu fırçası seti, şapka ve tişört dağıtıldı.

Konuyla İlgili Kamu Hastaneleri Başkan Yardımcımız Serdar DURU yapmış olduğu basın açıklamasında;

Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olmuştur. Toplumda düzenli ve yeterli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasında fiziksel aktivite ile ilgili doğru mesajların verilmesi, toplumda fiziksel aktivitenin sağlık üzerine etkisi konusunda farkındalık yaratılması amacıyla “3–4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü” olarak kutlanmaktadır.

İş hayatı ve diğer yaşam tarzı koşulları nedeniyle günün neredeyse yarısını oturarak, bilgisayar başında geçiren, alışverişi dahi bilgisayardan yapan, trafikte çok fazla vakit harcayan modern toplumların sağlığı hareketsiz yaşamın tehdidi altındadır. Düzenli fiziksel aktivitenin, yaşamın her döneminde sağlık için son derece önemli olduğu mesajının verilmesi ve toplumda fiziksel aktivitenin sağlık üzerine etkisi konusunda farkındalık yaratılması amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü olarak Sağlıklı yaşam yürüyüşlerini gerçekleştiriyoruz.

Yürüyüş, tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen bir aktivitedir Yürüyüşü günlük yaşamımız içerisine kolayca yerleştirebilirsiniz. Gün içerisinde toplu taşım aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir –iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz. Asansör yerine merdiven kullanbilrsiniz. Tek başınıza egzersiz yapmaktan hoşlanmıyorsanız arkadaşlarınızla yürüyüş grupları oluşturabilirsiniz. Yürüyüşü ailece birlikte zaman geçireceğiniz keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz.

Düzenli aktivite;kalbe olan kan akışını arttırır ve kalp krizi geçirme riskini azaltır. İnsülin aktivitesinin kontrolünü sağlayarak şeker hastalığının ve kan şekerinin kontrolüne yardımcı olur, kan basıncını azaltır, metabolizmayı hızlandırır ve kilo alımını önler, Damar yapısına etkileri nedeniyle beyine olan kan akışının artışına bağlı olarak erken demans (bunama) ve unutkanlık gelişim riskini azaltır Akciğerlerin kapasitesini artırır.

Sağlıklı kas, kemik ve eklem yapısı üzerine olumlu etkileri nedeniyle vücut düzgünlüğü ve farkındalığını geliştirerek bedeni ile barışık, özgüvenli stresle başa çıkabilme yeteneğine sahip kendini iyi hisseden bireyler yaratır

Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır.” İfadelerine yer verdi. Etkinliğimize Katkılarından dolayı Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür ederiz.