Halk Sağlığı Haftası Anne ve Çocuk Sağlığı
19 Eylül 2019

Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü koordinesi’nde Halk Sağlığı Haftası etkinlikleri kapsamında yürüyüş etkinliği düzenlendi. İl Sağlık Müdürlüğü binası önünden başlayan yürüyüş Kırşehir Kentpark’ta sona erdi. Kentpark’ta bilgilendirme stantları kurularak halk sağlığı ve koruyucu sağlık hizmetleri hakkında bilgilendirme yapıldı.
Düzenlenen etkinliğe İl Sağlık Müdürümüz Op. Dr. Ali Bulut, Kamu Hastaneleri Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yetiş, Başkan Yardımcısı Dr. Sadettin Doğangün, Sağlık Hizm. Başkan Yardımcısı Yunus Dağ, Kırşehir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Mehmet Saylam, İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Deniz Torun, Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Funda Uçaçan, uzmanlarımız, şube müdürlerimiz, Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi idarecileri, kurum personellerimiz ve vatandaşlarımız katıldı.
Etkinlikte İl Sağlık Müdürümüz Op. Dr. Ali Bulut yapmış olduğu açıklamada;

“Ülkemizde her yıl 03-09 Eylül tarihleri “Halk Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bu haftanın amacı; Halk Sağlığının ve Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmaktır. 2019 Yılında Halk Sağlığı Haftasının teması anne ve çocuk sağlığı olarak belirlenmiştir.

Birinci basamak sağlık hizmetleri olarak da adlandırılan koruyucu sağlık hizmetlerini ülke genelinde yaygın, etkili ve gereken kalite düzeyinde sürdürmek temel amacımızı teşkil etmektedir. Böylece insanımızın sağlığını korumayı ve geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Bu kapsamda yürüttüğümüz çalışmalar içinde anneler ve çocuklar özel bir önceliğe sahiptir. Çünkü anne ve bebekler, diğer gruplara göre sağlık açısından daha fazla risk altındadır Çocuklar, bir ülkenin geleceği ve umududur. Bu nedenle en iyi koşullarda dünyaya gelmelerinin sağlanması, büyümeleri ve gelişmeleri için en uygun ortamın hazırlanması, geleceğe dönük fiziksel, ruhsal ve zihinsel donanımlarının en üst düzeyde oluşturulması ülkenin geleceği açısından yaşamsal önem taşımaktadır.
15- 49 yaş arasındaki tüm kadınların; sağlık açısından değerlendirilmesinin sağlanması, üreme dönemi kadın sağlığı göstergelerinin iyileştirilmesi, doğurganlık çağındaki kadında riskli durumların tespit edilmesi, gebelik öncesi danışmanlık verilmesi, erken dönemde gebelik tespiti yapılabilmesi için yılda en az iki kez birinci basamak sağlık kuruluşları ve aile hekimleri tarafından izlenmektedir.
Gebelerin; doğum öncesi, doğum, doğum sonrası dönemlerine ilişkin bilgi sahibi olmalarını ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamak, anne ve baba adaylarına normal doğum eylemi ağrı yönetimi ve yeni rollerini benimsemeleri konusunda bilgi ve beceri kazandırmak için Gebe Bilgilendirme Sınıflarında anne adaylarına bilgi verilmektedir. Amaç sağlıklı bir gebelik geçiren anne adaylarımızın hastanede ve normal doğum yapmalarını sağlamak ve böylece primer sezaryen oranlarını düşürmektir. Lohusalık döneminde annelere ve bebeklere beslenme bakım destekleri devam etmektedir. Ayrıca misafir anne projesi kapsamında doğum esnasında hastaneye ulaşma sıkıntısı yaşayabilecek anneler, doğuma yakın hastanelerimizde misafir edilmektedirler.
Anne Dostu Hastane Programı; Annelerimizin daha sağlıklı, konforlu ve rahat doğum deneyimlerini yaşayabilmeleri için hastanelerimizde çalışmalar başlatılmıştır.
İnsana yapılan yatırımın geri dönüşü ile ilgili yapılan hesaplamalarda, en yüksek getirili yatırımın, erken yıllarda çocuklara yapılan yatırım olduğu gösterilmiştir. Çocuk izlemi, birinci basamak çocuk sağlığı ve hastalıkları hizmetlerinin temelini oluşturmaktadır. Tüm çocukların büyüme ve gelişmelerinin izlendiği, sağlıklı olup olmadığının değerlendirildiği, aşı ve sağlık eğitimi gibi koruyucu hekimlik uygulamalarının sunulduğu bir sağlık hizmetidir.. Aile hekimliği birimlerimizde her bebek ve çocuğun büyüme ve gelişmesi değerlendirilerek yakından izlenmekte ve bir sorun olduğunda müdahale edilmektedir
Yenidoğan dönemi tarama programları ile her yıl 12 binden fazla çocuk yaşama sağlıklı başlama ve hayatını sağlıklı bireyler olarak sürdürebilme şansına sahip olmaktadır. Her bebekten alınan topuk kanı ile, zeka geriliğine ve ağır sekellere neden olabilecek fenilketonüri, konjenital hipotiroidi, biyotinidaz eksikliği, kistik fibrozis hastalıkları taranmaktadır. İşitme kayıpları, görme kusurları ile bazı göz hastalıkları ve kalça çıkıklığı açısından taranarak erken tanı ile tedavi edilebilmektedir.
Genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında gelişmiş ülkelerdekine benzer düzeyde hastalığa karşı çocuklarımızı koruyoruz.. Bakanlığımız tarafından tedariği yapılan ve uygulanan aşıların depolandığı taşındığı ve uygulandığı her noktada soğuk zincir ve stoğu izlenmektedir, hangi aşının hangi çocuğa uygulandığı takip edilmektedir.
İlimizde tüm Aile Hekimlerimizin tamamı ve hastanelerimiz Bebek Dostu unvanına sahip olup aynı zamanda ilimiz Altın Bebek Dostu ildir.
Okul çağı çocuklarının sağlıklı olmalarını temin için Millî Eğitim Bakanlığı ve Bakanlığımız arasında “Okul Sağlığı Hizmetleri İşbirliği Protokolü” imzalanmıştır. Hazırlık çalışmalarının ardından her iki Bakanlık arasında varılan mutabakat ile “Okulda Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Programı” başlatılmıştır. 2016 yılı sonu itibariyle Aile Hekimliği Birimleri tarafından öğrencilerin yıllık periyodik izlem ve muayenelerine başlanmıştır
Bakanlığımızın okul sağlığı alanında yürüttüğü çalışmalarda okullarımızdan sağlıklı bir okul çevresine sahip olduğunu gösterenlere “Beyaz Bayrak” unvanı, yine doğru beslenme uygulamalarına sahip okullarımıza “Beslenme Dostu Okul” unvanı verilmektedir. Okul çağı çocuklarımız için aşılama, işitme ve görme taraması ile ağız diş sağlığı programları yürütülmektedir.
Bakanlığımız tarafından çocuk sağlığının geliştirilmesine yönelik tüm bu çalışmalar ücretsiz olarak topluma sunulmaktadır.” İfadelerine yer verdi.

Etkinlikte kurulan standımızda vatandaşlarımıza şeker ve tansiyon ölçümleri yapılmasının yanı sıra bilgilendirme broşürleri, not defteri, şapka ve su ikram edildi.

#HalkSağlığıHaftası #AnneVeÇocukSağlığı