İl Kanser Danışma Komisyonu Toplantısı Gerçekleşti
05 Ekim 2023

İlimizdeki kanser çalışmalarının etkin yürütülmesi için kanser kayıt, erken teşhis, tarama, kanser kontrol, epidemiyolojik araştırma ve benzeri konularda Müdürlüğümüze görüş bildirmek, eğitim programlarına öneri ve katkı sağlamak üzere Vali Yardımcımız İsmail Çetinkaya başkanlığında, İl Sağlık Müdürümüz Dr. Ertan Değirmencioğlu, Kurum İdarecilerimiz ve Özel Musa Gül Hastanesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü temsilcileri ile ilgili personelin katılımı ile gerçekleşti.

Kanser farklı organlarda hücrelerin kontrolsüz çoğalmasından oluşan, klinik görünümü, tedavisi ve yaklaşımı birbirinden farklı olan bir hastalık grubudur. Kanser bıraktığı sakatlıklar yanında, öldürücülüğü ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kanserle mücadelede en etkili yollardan birisi, kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması ve diğeri de hastalığın erken teşhis edilmesidir. Hastalığın erken teşhisi amacıyla toplum tabanlı kanser tarama programları yapılmaktadır. Tarama programı uygulanacak olan kanserlerde, erken evrede tanı sağlanarak bu kanserlere bağlı morbidite ve mortalite oranları düşürülecek ve erken tanı-tedavi sayesinde sağlık harcamaları azaltılacaktır.