Beslenme Dostu Okul Sertifika Töreni Düzenlendi

Günümüzde obezite, çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir. Çocukluk çağı obezitesinin yetişkinlik obezitesine yol açtığı ve pek çok kronik hastalık için zemin oluşturduğu düşünüldüğünde obezite ile mücadeleye çocukluk çağında başlamanın ne kadar önemli olduğu açıkça görülmektedir.

İnsan ömrünün çok uzun olmadığı dönemlerde obezite; güç, refah ve sağlık göstergesi iken, günümüzde tedavi edilmesi gereken bir hastalık, bir halk sağlığı problemi olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Günümüzde dünyanın hemen hemen tüm bölgelerinde obezite artmakta, bu durum sadece yetişkin kadın ve erkekleri değil, çocukları ve gençleri de etkilemektedir. Obezitenin giderek yaygınlaşarak halk sağlığı sorunu haline gelmesi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezite ile mücadele çalışmalarının başlamasına neden olmuştur. Bu kapsamda 29.09.2010 tarihli ve 27714 sayılı Başbakanlık genelgesi ile “Obezite ile Mücadele Programı” başlatılmıştır.

Obezite ile Mücadele Programı kapsamında eylem planı hazırlanarak, 2010 yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Örgün ve yaygın eğitim programlarına obezite ile mücadele konusunun dâhil edilerek, okul öncesi ve okul çağı çocuklarına, adolesanlara ve gençlere yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılmasına katkı sağlamak amacıyla eylem planında yer alan "B.2 Okullarda Obezite ile Mücadelede Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığının Kazandırılması" başlığı doğrultusunda ve “Okul Sağlığı Hizmetleri İş Birliği Protokolü gereği Millî Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı işbirliğinde “Beslenme Dostu Okul Programı”(BDO) uygulanmaktadır.

“Beslenme Dostu Okul Programı” ile okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması hedeflenmektedir.

Beslenme Dostu Okullar Programı, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel; okul öncesi (anaokulu), ilkokulu, ortaokul ve liseler ile meslekî eğitim merkezleri, özel eğitim uygulama ve iş eğitim merkezlerini kapsamaktadır. Okul/Kurumun programa başvurabilmesi için “Beyaz Bayrak” sertifikası sahibi olması gerekmektedir. Sertifika güncel (süresi dolmamış) olmalı ya da okul/kurum Beyaz Bayrak denetimi geçirmiş, sertifikası henüz basılmamış ise de sertifika almaya hak kazanmış okul/kurum olmalıdır.

Beyaz Bayrak sahibi okulların gönüllü olarak katılmakta oldukları Beslenme Dostu Okullar Programı ile 2018-2019 eğitim öğretim yılı içerisinde yapılan denetimler sonucu 23 okulumuz sertifika almaya hak kazanmıştır.

Bu kapsamda Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda Kırşehir Valiliğinin himayelerinde Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Salonunda “Beslenme Dostu Okul” sertifika töreni düzenlendi.

Törene Sayın Valimiz İbrahim AKIN, T.C. Sağlık Bakanlığı Müfettişi Mehmet Can BİLGİÇ, İl Sağlık Müdürümüz Op. Dr. Ali BULUT İl Millî Eğitim Müdürü V. Murat Muhsin KAYA, Kamu Hastaneleri Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet YETİŞ, Sağlık Hizm. Başkan Yardımcısı Yunus DAĞ, Hastane Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Yahya ŞAHİN, Kaman Devlet Hastanesi Başhekimi V. Dr. Kâmil ÖZDEMİR, Kırşehir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Mehmet SAYLAM, ilgili okul temsilcileri, kurum yöneticilerimiz ve çok sayıda personel katıldı.

Törende konuşma yapan Sayın Valimiz İbrahim AKIN, “Programın gelecek nesillerin sağlıklı olması için çok önem arz ettiğinden bahsederek, “Beslenme Dostu Okul” programına tüm okullarımızın teşviki için Kırşehir Valiliği olarak her türlü desteğin verileceğini belirtti. Program ile okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması, bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ve okul sağlığının daha iyi düzeye çıkarılmasının hedeflendiği” vurgusunda bulundu.

Törende Akpınar Anadolu İmam Hatip Lisesi, Vilayetler Hizmetler Birliği Anaokulu, Hacı Ömer Sayım İlkokulu, Öğretmen Ziya Kılıçözü İlkokulu, Cacabey Ortaokulu, Defne Kılıçözü Anaokulu, Necati Taner Yüksel Anaokulu, 80.Yıl Anaokulu, Zahide Zehra Garring Ortaokulu, Gazi Osman Öztürk Çok Programlı Anadolu Lisesi, Kırşehir Final Anaokulu, Kırşehir Final İlkokulu, Kırşehir Final Ortaokulu, Abdulkadir Özcan Anadolu İmam-Hatip, Fatma Muzaffer Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Akpınar Çok Programlı Anadolu Lisesi, Bağbaşı Toki İlkokulu, Şehit Mustafa Gevrek İmam Hatip Lisesi, Zahide Zehra Garing İlkokulu, Şeyh Edebali Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi, Şehit Süleyman Sevim İmam Hatip Ortaokulu, Kaman İMKB Fen Lisesi “Beslenme Dostu Okul” ödüllerini aldılar.