72. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası Açılış Programı Gerçekleşti
25 Aralık 2020

Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde AEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Salonunda 72. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası Açılış Programı Gerçekleşti.

Programa İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Suat TÜRKOĞLU, Kamu Hastaneleri Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa AVCU, Sağlık Hizm. Başkan v. Serdar DURU, Başkan Yrd. Cuma KÖYSÜREN, AEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Figen TUNCAY, Hastane Yöneticileri, İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Ayça ÜNVEREN, Şube Müdürlerimiz ve personellerimiz katıldı.

Programda Verem Hastalığı Hakkında Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Duygu ZORLU KARAYİĞİT’in bilgi vermesinin ardından Verem Hastalığının Dünyadaki ve Ülkemizde Durumu hakkında Verem Savaş Dispanseri İl Koordinatörü Dr. Halim KOÇPINAR bilgi verdi.

Açılış Programında İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Suat TÜRKOĞLU yapmış olduğu konuşmada;

Tüberküloz (verem) hastalığı ile ilgili toplumumuzun bilgilendirilmesi ve dikkatinin çekilmesi amacıyla ülkemizde her yıl ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta “Verem Eğitim ve Propagandası Haftası” olarak belirlenmiştir. Bu yıl 72. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” 06-12 Ocak 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olup ilgili hafta boyunca ülke genelinde halkımıza ve sağlık çalışanlarımıza yönelik eğitim ve farkındalık faaliyetleri düzenlenmektedir.

Tüberküloz’un etkeni “Mycobacterium tüberküloz” basilidir. Tüm organları tutabilen, bulaşıcı ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlan bir hastalıktır.

Tüberküloz, hasta insanlarda öksürme, hapşırma ile ortama yayılan mikrobun, solunum yoluyla alınması sonucu bulaşmakta olup; tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye verem hastalığını bulaştırmaktadır.

Verem hastalığı en çok akciğeri tutmaktadır. Hastalık lenf bezleri, kemikler, böbrekler gibi diğer organlarda da görülmektedir.

Dünya sağlık örgütü tahminlerine göre dünya genelinde 2017 yılında 10 Milyon yeni hasta orta çıkmış ve 1.6 Milyon insan veremden hayatını kaybetmiştir.

Ülkemizde tüberküloz hastalığının teşhis ve tedavisi tüm sağlık kuruluşlarımızda ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan 1. Ve 2. Seçenek Tüberküloz ilaçları, bakanlığımız tarafından temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır.

Hedefimiz; Veremsiz bir Dünya, veremsiz bir Türkiye.