Benim Hikayem Kop İle Yazılıyor Projesi Kapanış Toplantısı Gerçekleşti
25 Aralık 2020

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca kabul edilen “Benim Hikayem KOP ile Yazılıyor “ isimli projemizin kapanış toplantısını gerçekleştirdik.

Proje kapsamında,

      0-6 yaş grubu çocukların psikososyal gelişimi çocuğun geleceği açıcısından önem arz etmektedir. Tehlikeli ya da tehdit oluşturan olaylar karşısında bu yaş gurubundaki çocukların olumsuz etkilendikleri ve travma sonrası stres belirtileri gösterdikleri yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. Çocuklar fiziksel, cinsel istismar, aile içi şiddet,doğal afetler, trafik kazaları, çatışmalar, ebeveynleri boşanmış veya ölmüş, bilinen türlerde travma yaratan olaylara maruz kalmış fiziksel acıya neden olan tıbbi müdahalelere karşı da travma sonrası stres belirtileri göstermektedirler. “Benim Hikayem Projesi” ile başta 0-6 yaş grubu, travmatik yaşantılara maruz kalmış; fiziksel, duygusal ve davranışsal alanlarda olumsuzluk yaşayan çocuklara erken müdahale ile psikososyal destek sağlamayı amaçlıyoruz.

      Öncelikli hedef kitlemiz olan 0-6 yaş grubu çocuklara ulaşabilmek adına ilimizden genellikle dezavantajlı kesimlerden seçilen 4 ana okul ile ortaklık sağlanmıştır. İlimiz genelinde tüm çocuklara ulaşabilmek amacıyla bireysel başvuruları kolaylaştırabilmek, ulaşılabilirliği arttırmak amacı ile;  Sağlıklı Hayat Merkezi , Kırşehir Belediyesi , Fatoş Çetin Anaokulu, Menekşe Ahmet Yalçınkaya Anaokulu, Defne kılıçözlü Anaokulu, Çiçekdağı Anaokulu bünyesinde oyun terapi odalarımız kurulmuştur. Belirlenen okullar, belediye ve Kırşehir il Sağlık Müdürlüğünden gönüllü olarak seçilen meslek elemanlarına (çocuk gelişimci, okul öncesi öğretmeni, psikolog, sosyal çalışmacı) Oyun Terapisi Uygulayıcı Eğitimi ve Wisc-R Zeka Testi eğitimi verilmiştir.

      Belirlenen okulların öğrencilerine ve diğer kurumlara başvuran tüm çocuklara ön test yapılarak uygun görüldüğü taktirde oyun odasında oyun terapisi programı planlanacaktır.

Konuyla ilgili İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Suat TÜRKOĞLU yapmış olduğu açıklmada;

"Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir." M.K. ATATÜRK

Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü olarak bizler Bakanlığımızın vizyon ve misyonunu kendimize ilke edinerek, sağlıklı hayat tarzının benimsendiği ve bireylerin sağlık hakkına kolayca eriştiği bir Türkiye oluşumuna katkıda bulunmak ve insan merkezli yaklaşımla birey ve toplum sağlığını en üst düzeyde korumak, sağlık sorunlarımıza zamanında ve etkili çözümleri sunmak adına birçok faaliyette bulunmaktayız. Bu faaliyetlerde bireylerin fiziksel sağlığı kadar psikolojik iyilik halini de ön planda tutmaktayız. Yürüttüğümüz “Benim Hikayem Kop İle Yazılıyor” projesi de ruh sağlığını koruma ve tedavi çalışmalarımızdan biridir.

Projemizin ana hedefi geleceğimiz olan çocuklarımızdır. Oyun, çocuğun dilidir. Yetişkinler gibi sözel yollarla kendini ifade edemeyen çocuklar yaşadıkları problemleri hareketleri ile dışarıya vururlar. Henüz konuşamayan, kendini ifade edemeyen, ihtiyaçlarını dile getiremeyen bir çocuk oyun aracılığı ile içsel motivasyonunu dışa yansıtır. Çocuk ile iletişim kurmak isteyen bir kişi oyun dünyasını iyi bilmeli ve iyi analiz etmelidir. Özellikle dezavantajlı çocuklarımız olmak üzere ilimizdeki tüm çocuklarımızın kolayca yararlanabileceği bu proje çocukluk çağı travmalarında ve gelişimsel sorunlarda erken müdahale ve tedaviyi amaçlamaktadır.

Projemiz kapsamında proje yürütücülerimiz olan anaokullarında, Kırşehir Belediyesi’nde ve Sağlıklı Hayat Merkezi’mizde oyun terapi odaları kurulmuş ve eğitim alan mesleki personellerimiz çalışmalarına başlamışlardır. Projemizin geleceğimizin mimarı çocuklarımıza fayda sağlamasını temmeni eder, başta Proje Koordinatörü Nafia Ergül olmak üzere tüm proje ekibine çalışmalarından dolayı teşekkür ederim." dedi.