6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü
06 Ekim 2022

Serebral palsili bireylerin toplum içinde herkes gibi aynı hak ve fırsatlara sahip olduğuna dikkat çeken bir sosyal hareket ve farkındalık günüdür. Her yıl 6 Ekim’de dünyanın her yerinde farklı etkinliklerle düzenlenen bu gün, serebral palsili çocukları ve ailelerini tanımak, anlayabilmek ve harekete geçmek için bir fırsattır.

Serebral palsi, beyin hasarı nedeniyle kas ve hareket sisteminin etkilendiği, belirtileri bebeklik ve çocukluk çağında görülmeye başlanan bir rahatsızlıktır. Çocuklarda serebral palsiye neden olan beyin hasarı doğumdan önce, doğum sırasında, doğumdan sonraki bir ay içinde veya beyin hala gelişim halindeyken meydana gelebilir. Oturma, yürüme, emekleme gibi fiziksel aktiviteleri yapmada zorluk, el becerilerinin gelişmemesi, konuşma bozuklukları, kaslarda gevşeme veya sertlikler, fiziksel hareketlerde zorlanma ve duruş bozuklukları gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda yutma, nefes alma, boyun ve baş hareketlerini kontrol etmede sorunlar yaşanabilir.

Serebral Palsili Bireylerin Yaşadığı Sosyal Sorunlar Nelerdir?

Serebral palsili bireyler iletişim ve öğrenme güçlüğü, davranış sorunları ve zihinsel engel gibi sosyal yaşantıyı etkileyen sorunlarla karşılaşabilir. Bu sorunların farkında olmak, serebral palsili çocuklara yaklaşım ve empati kurabilmek için önemlidir.

İletişim: Serebral palsi nedeniyle ağız ve dil çevresindeki kasları kullanma yeteneği zayıflayabilir. Konuşmayı desteklemek için gerekli olan nefes ve solunum sistemi de hasar görebilir. Bu durum, özellikle çocukluk döneminde iletişim kurmada zorluklara neden olur.

Zihinsel engel: Fiziksel engel ne kadar fazla ise, zihinsel engele sahip olma olasılığı da o kadar yüksektir. Bununla birlikte, bazen ciddi düzeyde fiziksel engeli olmasına karşın zihinsel engeli olmayan bireyler de vardır.

Öğrenme güçlüğü: Serebral palsili çocuklar bazı öğrenme güçlükleri yaşayabilirler. Bunlar, dikkat eksikliği, motor becerilerde eksiklik, algısal zorluklar ve konuşma zorluklarını içerebilir. Serebral palsili öğrencilerin konsantre olmak için daha fazla çaba harcamaları gerekir.

Davranış sorunları: Serebral palsili her 4 çocuktan 1’inde davranış sorunları ortaya çıkar. Sorunlu davranışlar arasında bağımlılık, aşırı hareketlilik (hiperaktivite), endişeli olma ve antisosyal davranışlar sergileme yer alır. Serebral palsili çocuklar, duygusal sorunlar da yaşayabilir, gençlik ve yetişkinlik döneminde depresyon ve anksiyete bozukluklarına daha yatkın olurlar.

Ne yazık ki serebral palsinin bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Ancak, bu konuda bilinçli aileler ve erken teşhisle birlikte uygulanan tedavi yöntemleri serebral palsili çocuklarda duygusal, sosyal ve fiziksel gelişime de olanak sağlamaktadır. Serebral palsili çocukların yaşamlarını kolaylaştırmak ve topluma kazandırmak için atılacak ilk adım, erken tedavi ve erken rehabilitasyon olanağı sağlamaktır.

Serebral palsi, yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Dünyada her 8 saatte bir serebral palsili bir bebek doğmaktadır. Yani yeni doğan her 1000 bebekten 4’ü serebral palsi hastasıdır.

Yaygın görülen bir durum olmasına rağmen, tüm dünyada serebral palsi konusunda bilgi eksikliği vardır. Serebral palsi hakkında daha bilinçli olmak ve yanlış bilgilere son vermek, bu rahatsızlığa farkındalık getirmenin en iyi yollarından biridir. Bunun için yapabilecekleriniz;

·         Serebral palsi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

·         Sosyal medyayı kampanyalara destek olmak için kullanabilirsiniz.

·         Kişisel mesajınızı, desteğinizi veya kendi hikayenizi sosyal medya/blog aracılığıyla paylaşabilirsiniz.

·         Farkındalık etkinliklerine katılabilirsiniz.

·         Bir araştırma veya destek kuruluşuna bağış yapabilirsiniz.

 

Hepimiz Biriz, Aynıyız, Buradayız..

Serebral palsili çocukların hareket, iletişim ve günlük yaşamlarının her ne kadar farklı olduğu düşünülse de, aynı toplumun bireyleri olarak aynı ihtiyaç ve haklara sahip olduğumuz unutulmamalıdır. Tüm dünyada serebral palsili bireyler, engeller kaldırıldığında inanılmaz şeyler başarabileceklerini göstermiştir. Dünya Serebral Palsi Günü sayesinde serebral palsinin ne olduğu ve bununla yaşayan çocukların yaşamlarını iyileştirmede erken tanı ve tedavinin önemi hakkında farkındalık yaratabiliriz.

 

Dr. Ertan DEĞİRMENCİOĞLU
İl Sağlık Müdürü