03-09 Eylül Halk Sağlığı Haftası Etkinlikleri Kapsamında Stant Kurularak Yürüyüş Etkinliği Düzenlendi
25 Aralık 2020

Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü koordinesi’nde 03-09 Eylül Halk Sağlığı Haftası etkinlikleri kapsamında Kırşehir Cacabey Meydanı’na bilgilendirme stantları ve çadırları kurularak halk sağlığı ve koruyucu sağlık hizmetleri hakkında bilgilendirme yapılarak standı ziyaret eden vatandaşlarımızın şeker ve tansiyon ölçümleri gerçekleşti.
Hafta kapsamında Kırşehir Valiliği önünden başlayarak Cacabey meydanında kurulu stantların ziyaret edildiği yürüyüş etkinliği gerçekleşti. Yürüyüşe Vali Yardımcımız Bünyamin Yıldız, İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Suat Türkoğlu, Kamu Hastaneleri Başkan Yardımcımız Serdar Duru, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcımız Cuma Köysüren, İl Ambülans Servisi Başhekimi Dr. Ayça Ünveren, AEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Figen Tuncay, kurum idarecilerimiz ve personellerimiz ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Suat Türkoğlu yapmış olduğu açıklamada;
“Ülkemizde her yıl 3-9 Eylül tarihleri ‘Halk Sağlığı Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Bu haftanın amacı; halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmaktır.
23 aile sağlığı merkezinde 81 aile hekimliği birimi ile aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarımız, daha bebeklik ve çocukluk çağında aşılama faaliyetleri ile başlayan koruyucu sağlık hizmetlerini bir ömür boyu sürdürmektedir.
Bebek ve çocuklarımıza yönelik Yenidoğan İşitme Tarama Programı, Yenidoğan Görme Taraması Programı, Gelişimsel Kalça Displazisi Tarama Programı ile sağlık hizmetleri itinayla sürdürülmekte ve yakından izlenmektedir.
15-49 yaş kadın izlemleri, evlilik öncesi danışmanlık, gebe bilgilendirme sınıfı, anne dostu hastane, doğum öncesi ve lohusalık dönemi izlemleri, gebelik ve süt verme dönemimde D vitamini desteği, sezaryen oranının azaltılması ve normal doğumun teşviki programları ile kadın sağlığı çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir. 13 ayrı hastalık yapıcı etkene karşı sürdürülen ve dünyanın en kapsamlı aşılama programlarından birisi olan ulusal aşı programı ile 2017 yılında 2728 bebeğe ve 5847 okul çağında ki çocuğa aşı uygulanmıştır.
İçme-kullanma suyu, ambalajlı sular, kaplıca suları, yüzme havuzları ve yüzme suları ile ilgili denetleme ve izleme çalışmaları elektronik ortamda izlenmekte ve değerlendirilmektedir. 
KETEM birimi meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanserlerinin erken teşhisine yönelik tarama ve eğitimlerini aralıksız sürdürmektedir.. 
Ruh sağlığı hizmetleri kapsamında; çocuk izlem merkezleri, toplum ruh sağlığı merkezleri, psikososyal destek uygulayıcı programı eğitimleri, 0-6 yaş çocuğun psikososyal gelişimini destekleme (ÇPGD) programı, toplumsal travmalar ve afette psikososyal destek programı, kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele programı, davranışsal bağımlılıklar eylem planı çalışmaları ve davranışsal bağımlılıklarla mücadele programları sürdürülmektedir.
SHM ve TSM’lerde diyetisyenlerimiz tarafından sağlıklı beslenme ve obezite ile ilgili danışmanlık verilmektedir. Tüm okullarda Beslenme Dostu Okul Programları devam etmektedir. 
Kronik hastalıklar ve yaşlı sağlığı kapsamında astım ve KOAH önleme, kalp ve damar hastalıkları önleme ve kontrol, böbrek hastalıkları önleme ve kontrol, kas ve iskelet hastalıkları önleme ve kontrol programları, kaza ve yaralanmanın önlenmesi ve kontrol hizmetleri verilmektedir.
 Verem Savaş Dispanseri Birimi teşhis ve tedavi hizmeti vermektedir. 
Çalışan sağlığı kapsamında, işyeri hekimlerine ve iş yeri hemşirelerine yönelik eğitimler düzenlenmektedir.
Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde; diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, sosyal hizmet uzmanı ve çocuk gelişimcilerimiz başta olmak üzere hekimlerimiz ve diğer sağlık personelimiz öncelikli olarak kronik hastalıkların önlenmesi boyutunda bir ekip ruhu ile çalışmalarını sürdürmektedir. Bu merkezlerimizde verilen kapsamlı sağlık danışmanlığı ve sağlık eğitimlerinin yanı sıra, Sigara Bırakma Polikliniklerimiz, koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Bölümlerimiz, enjeksiyon ve pansuman birimlerimiz hizmet sunmaktadır. 
Mobil Sağlık Ekibimiz, sağlık hizmetlerinin sunulduğu merkezlerden uzak bölgelerde yaşayan vatandaşlarımıza sağlık hizmetini ulaştırmak amacıyla oluşturulmuş hizmet modelidir. Sağlık durumunun takibi (Kan basıncı, AKŞ, BKİ),  pansuman ve enjeksiyon, kanser taramaları için yönlendirme, sağlık eğitimi, çevre sağlığı, okul sağlığı ve mevsimlik tarım işçilerine sunulan sağlık hizmetlerinin tümü Mobil Sağlık Ekiplerimiz tarafından icra edilmektedir. 
Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetlerimizin içinde, tüm ilköğretim okullarımızda ağız diş sağlığı muayenesi, flor vernik uygulaması, ağız diş sağlığı farkındalık eğitimi ve diş fırçası-macun seti dağıtımı yer almaktadır. 
Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, sağlık eğitimleri düzenleyip toplum bilincini artırarak hastalıkları meydana gelmeden önlemek ve kaliteli yaşam standardını yükseltmek için yaptığımız  çalışmalarımız, hiç ara vermeden ve artarak devam edecektir.” Dedi.
Vali Yardımcımız Bünyamin Yıldız yapmış olduğu açıklamada; 
Ülkemizde her yıl 3-9 Eylül tarihleri ‘Halk Sağlığı Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü sağlığı, yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması durumu değil, fiziksel, sosyal ve ruhsal refah durumu olarak tanımlar. Uygulanan sağlık politikalarında ki ana hedefimiz sağlıklı bireylerden oluşan sağlıklı bir topluma ulaşmaktır. Halk sağlığının gelişmesi bireylerin kendi sağlığının farkında olması hizmetleri talep etmesi ve olumlu yönde davranış değişikliği geliştirmesi ile oluşacaktır.
Halk sağlığı çevre sağlık koşullarını düzelterek, bireylere sağlık bilgisi vererek, bulaşıcı hastalıkları önleyerek, hastalıkların erken tanı ve koruyucu tedavisini sağlayacak sağlık örgütleri kurarak, toplumsal çalışmaları her bireyin sağlığını sürdürecek bir yaşam düzeyini sağlayacak biçimde geliştirerek hastalıklardan korunmayı, yaşamın uzatılmasını, beden ve ruh sağlığıyla çalışma gücünün arttırılmasını sağlayan bir bilim ve sanattır.” 
Bir kişinin hasta oluşu, sadece onu ilgilendirmez. Hastanın ve hastalığın, aileye ve topluma olumsuz etkileri vardır. Bu olumsuz etkiler küçümsenmeyecek kadar önemlidir. Tek tek bireyleri hastalandıklarında tedavi etmektense hastalanmadan önce bireylerin sağlığı ile ilgilenmek ve onların sağlıklarını korumak esastır. Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi sağlık hizmetlerinin en temel amacıdır.
Amacımız halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmak ve bu konularda vatandaşlarımızda farkındalık oluşturmaktır. Bu kapsamda sağlıklı yaşam yürüyüşleri gerçekleştiriliyoruz. Biz halkımızın haftada 5 gün en az 30 dk fiziksel aktivite yapmasını ya da günlük 10 000 adım atmasını istiyoruz. Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır.” İfadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından Vali Yardımcımız Bünyamin Yıldız, İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Suat Türkoğlu ve yöneticilerimiz stantlarımızı gezerek stant görevlilerinden yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler aldılar.

 IMG_8784.JPG
IMG_8791.JPG
IMG_8797.JPG
IMG_8803.JPG
IMG_8808.JPG
IMG_8823.JPG
IMG_8826.JPG
IMG_8840.JPG
IMG_8851.JPG
IMG_8856.JPG
IMG_8872.JPG
IMG_8882.JPG
IMG_8910.JPG
IMG_8933.JPG
IMG_8950.JPG
IMG_8960.JPG
IMG_8985.JPG
IMG_9003.JPG
IMG_9029.JPG
IMG_9034.JPG
IMG_9051.JPG